1 av 2
Bollnäsbon Magnus Andersson förbundsordförande för CUF demonstrerade mot den nya lagen. Foto: CUF
2 av 2
Inger källgren Sawela (m) Foto: Anders Ekholm
FRA-lagen

Signalspaning på individer kan röstas igenom på onsdag kväll

Den omdiskuterade FRA-lagen kommer troligtvis att röstas igenom på onsdag kväll i riksdagen - trots att man på onsdag morgon beslutade om att återremittera förslaget till försvarsutskottet.

FRA-lagen ger försvaret rätt att signalspana på alla svenskars mejl och telefontrafik, så vida den når en utländsk server eller telesändare.  

Alliansregeringen har nu bråttom att genomföra den här lagen som gör det tillåtet att signalspana på alla boende i Sverige.  

Integritetsskyddet ska stärkas

På onsdag morgon tillkännagav man att förslaget skulle remitteras till försvarsutskottet. Men den manglingen går med rekordfart och nu har man gjort kompletteringar där en ny myndighet ska tillsättas som tillsammans med Datainspektionen ska sätta press på försvarets radioanstalt att inte bryta intigritetskyddsperspektivet.  

CUF är emot FRA-lagen

Magnus Andersson från Bollnäs är förbundsordförande för CUF och har arbetat hårt för att inte lagen ska genomföras. Han är fortfarande kritisk till FRA-lagen, trots de kompletteringar som nu görs.
– Inte ens USA:s signalspaning räckte för att stoppa terrorattacken i New York, vad ska vi då med en sådan här lag till, säger han.

Demonstration utanför riksdagshuset 

För yttrandefriheten och meddelarfriheten till media så kommer det här att påverka alla individer i Sverige eftersom flera tidningar har sina servrar utomlands. Och under onsdagen har också ett hundratal människor demonstrerat mot den här nya lagen utanför riksdagshuset.  

– Jag var själv med där, säger Magnus Andersson från Bollnäs som är förbundsordförande för CUF.  

Även det moderata oppositionsrådet Inger Källgren Sawela i Gävle är kritisk och går emot sitt eget parti:
-Jag förstår inte varför regeringen har så bråttom, säger hon till SR Gävleborg.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".