Gävleborg

Lönekraven kan innebära uppsägningar

Om Vårdförbundets alla lönekrav går igenom kan Landstinget Gävleborg tvingas säga upp personal, eftersom pengarna inte räcker till.

Från och med mars nästa år måste landstinget höja sjuksköterskornas och de biomedicinska analytikernas löner till minst 21 100 kronor per månad. Det har Vårdförbundet och arbetsgivarorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting kommit överens om.

För Landstinget Gävleborgs del innebär det att knappt 900 personer ska få ett lönelyft.

Men det finns även ett önskemål från Vårdförbundet att de som har jobbat längst i yrket också ska få en högre lön. Men det kan bli kärvt enligt landstingsrådet Ann-Magret Knapp (s).

– När det gäller ekonomi finns det alltid begränsningar, och vi som är förtroendevalda har ett uppdrag att inte göra av med mer pengar än vad vi har i budgeten, säger Ann-Magret Knapp.

Det kan till och med bli så att landstinget tvingas säga upp personal om Vårdförbundet får igenom alla sina krav.

– Ökade kostnader måste vi hämta hem genom ytterligare effektiviseringar, och vi har verksamhet och personal att spela om.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".