Andreas Brunzell framför den tank som höll på att kosta honom livet. Foto: Christian Höijer SR Gävleborg
Gävleborg

Fler arbetsplatsolyckor i länet - Andreas en av de drabbade

Arbetsplatsolyckorna ökar i Gävleborg och går därmed mot landet som helhet där olyckorna minskar, visar statistik från Arbetsmiljöverket. I början av april var Andreas Brunzell från Bergby med om en otäck olycka i Sandarne när han och en kollega skulle rengöra en långtradartank.

Vad Andreas och kollegan inte visste var att tanken innehöll farlig kvävgas istället för luft.

– Jag hann bara sätta ner stegen och gå ner och så skulle jag gå upp igen. Då hann jag bara ta tag i stegen och sedan kommer jag inte ihåg något mer, berättar Andreas Brunzell.

När är ditt nästa minne?

– Det är när jag vaknar på sjukhuset på kvällen.

Brister i säkerheten
Det var en helt vanlig arbetsdag för Andreas Brunzell och hans kollega. Men något var fel med den långtradartank de skulle rengöra invändigt.

Det hade använts kväve vid lossningen och istället för luft var tanken fylld med farliga gaser.

På Arbetsmiljöverket har man i efterhand konstaterat att företaget haft brister i säkerheten, men också att Andreas Brunzell och hans kollega kunde räddas efter föredömliga ageranden från arbetskamraterna. Idag har nya rutiner införts för att höja säkerheten.

Färre olyckor i Sverige
Arbetsplatsolyckorna i landet har minskat med 12 procent visar Arbetsmiljöverkets statistik som jämför perioderna 2002-2004 med 2005-2007. Noterbart är dock att antalet dödsolyckor ökat med 20 procent under samma period.

I Gävleborg noteras ett tiotal fler arbetsolyckor 2007 jämfört med året innan.

Andreas Brunzell har känt smärtor i ryggen efter olyckan, men inte värre än att han kunde jobba fullt ut redan efter två veckor.

– Första gången jag var ner slog det till att man faktiskt varit med om en olycka som var ganska allvarlig, men det har släppt faktiskt.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".