Gun Karlsson läser domen. Foto: Anders Ekholm.
sandviken

72-åring förlorade tvist om tv-hyra

På torsdagen kom domen som skulle avgöra om 72-åriga Gun Karlsson från Sandviken skulle få rätt mot företaget Alektum som stämt henne för uteblivna hyror för en tv. Gun Karlsson hade avbrutit betalningarna när hon behövde hjälp med tv’n men inte lyckades få tag på uthyrningsfirman.

Gun Karlsson hade hyrt sin tv från Thorn Hyr-tv i Gävle. Det var självklart för Gun att vända sig dit när hon hade problem med sin tv, men hon lyckades inte eftersom butiken hade slagit igen.

Inte heller upptäckte Gun Karlsson 020-nummer som fanns på hyresavtalet, och till slut gav hon upp försöken.

Dessutom hade Thorn Hyr-tv sålt alla sina fodringar till inkassoföretaget Alektum, som då alltså stämde Gun Karlsson för uteblivna hyror.

Gun Karlsson förlorade den här tvisten. Inkassoföretaget Alektum har rätt nu att kräva betalning för utebliven betald hyra för en tv med totalt ca 3 500 kronor inklusive ränta och andra avgifter.

Gun Karlsson blev ledsen över beskedet men ändå lättad över att hon slapp alla rättegångskostnader.

Den här domen intresserar många jurister i Gävle och vad Radio Gävleborg erfar finns det nu advokater som gärna ser att det här fallet blir prövat i Hovrätten eftersom en dom där skulle kunne ge besked över vilken skyldighet ett uthyrningsföretag har gentemot kunden. Framförallt när företaget inte går att få tag på och försvinner från kartan för att gå upp i ett annat företag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".