Knivarna som användes vid mordförsöken: Foto: Tomas Groop.
Sandviken

Kommunpolitiker i Sandviken anhållen

En kommunpolitiker och nämndeman i Sandviken har gripits och anhållits som på sannolika skäl misstänkt för anstiftan till två mordförsök. Han har nu förhörts och vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand i Gävle ska redan under helgen ta ställning till om mannen ska häktas.

Politikern misstänks ha beordrat knivuppgörelsen på Nya Bruket i Sandviken den 1 maj. Fem män ur två familjer misshandlade och skadade varandra med kniv och tillhyggen sedan de de råkat i tvist om omvårdnaden av ett barn.

Vid den pågående rättegången i Gävle tingsrätt om händelsen, pekade på torsdagen en för knivattacken åtalad 26-åring ut sin släkting kommunpolitikern som anstiftare.

Politikern skulle också ha uppmanat 26-åringen att ljuga om händelseförloppet vid knivbråket.

Vice Chefsåklagare Mikael Hammarstrand i Gävle tog då i rätten beslutet att anhålla mannen som sannolika skäl misstänkt för anstiftan till mordförsök och grovt övergrepp i rättsak.

De här anklagelserna måste politikern nu kunna bemöta konstaterar Jan Friberg vid Gävleborgspolisens kriminaljour och ansvarig för förhören av mannen.

- Jag kan inte avslöja om mannen har gjort några medgivande, men klart är att han vet vad saken rör sig om, säger Jan Friberg.

Tomas Groop
tomas.groop@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".