Julia Jacobsson och Camilla Persson- blivande brandmän? Foto: Agneta Sundberg.
Ovanåker

Fler tjejer lockas till brandmannayrket

Det går trögt att rekrytera kvinnliga brandmän. Men en väg in kan vara genom ungdomsbrandkårerna som dragit i gång i några kommuner. I Ovanåker har flera flickor på det sättet fått pröva på brandmannayrket.

Ungdomsbrandkåren i Ovanåker riktar sig till elever i årskurs fem och totalt har under året 16 ungdomar varav sex flickor deltagit.
De har träffas på fritiden under ett år och fått veta mer hur det är att jobba som brandman. Det handlar ju inte bara om att släcka bränder även om ungdomarna fått lära sig det också.
De har bland annat praktiskt fått pröva på att släcka eld, åka brandbil och hur det känns att skickas upp i sky-liften.

Både läskigt och kul
Julia Jacobsson och Camilla Persson tycker det har varit roligt och spännande att vara med i ungdomsbrandkåren, läskigaste var det när dom hissades upp i skyliften, säger flickorna.
Syftet med en ungdomsbrandkår är att väcka intresse hos ungdomar så att de kanske i framtiden söker sig till räddningstjänsten. Det säger deltidsbrandmannen Mikael Sigfridsson, ansvarig för ungdomsbrandkåren i Ovanåker.
- Så länge de går i femman är nyfikenheten på jobbet stort. Sedan återstår att se om ungdomarna kommer tillabaka när de blir äldre, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".