Inom något år lär den här synen vara vanligare i vårt län. Foto: Scanpix
Söderhamn

40 vindkraftverk om 10 år

I förra veckan bildades bolaget Samkraft vind – ett nytt vindkraftssamarbete i Gävleborg mellan kommunala energibolag och ett antal privatägda elverk. Inom tio år ska Samkraft ha 40 vindkraftverk i regionen.

Monica Granlund från Söderhamn är vice VD i det nybildade bolaget som nu ska etablera sig på en marknad som är så het att leverantörerna inte hinner med.

– Tyskland bygger, Danmark bygger, England bygger. Det finns inga leverantörer som hinner med att komma upp hit, det kan ta 2-3 år.

Snabba puckar
Satsningen på Samkraft har gått med en rasande fart med kommunala mått mätt. Det var i början av 2007 som representanter från de kommunala energibolagen och ett antal privatägda elverk samlades i Kilafors för att diskutera framtidsplanerna för vindkraft i länet.

Och i förra veckan bildades bolaget Samkraft vind med Gävle Energis Sten Gabert som VD och Söderhamns Energis Björn Eriksson som styrelseordförande.

Söderhamn blir säte för bolaget och det är också utanför Ljusne som det första vindkraftverket planeras, helst redan till 2011.

Satsning på flera håll
Givetvis är flera andra områden aktuella. Samkrafts vice VD Monica Granlund:

– Vi tittar på Sandviken, vid Tönsen (Kilafors) och utanför Gävle och förhoppningsvis något område utanför Ljusdal.

Vindkraftsmarknaden är ett gytter av allehanda aktörer och prospektörer. Bara i Gävleborgs län finns ett tiotal olika bolag inblandade.

Samkraft vind, som består av tolv aktörer, har ingen enkel uppgift framför sig.

Stor efterfrågan
Efterfrågan på vindkraftverk är idag så stor att leveranstiderna ligger på mellan 2-3 år.

Den stora efterfrågan innebär också stora kostnader, mellan 30 och 40 miljoner kronor kostar det att sätta upp ett vindkraftverk. Det tar 15 år innan man hämtar igen den investerade kostnaden. Sen räknar man i snitt med 5-10 år till i livslängd för vindkraftverket.

Nybörjare söker samarbete
Samkraft vind är en nybörjare i branschen. Något som de också själva konstaterat i de offentliga handlingar som klubbats igenom i fullmäktigen runt om i länet.

– Vi måste samarbeta med andra aktörer på marknaden som kommit längre. Vi är starka genom att vi är många och vi har mycket kraft bakom oss, säger Monica Granlund.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".