Bollnäs

Delade åsikter om kommunägt fastighetsbolag

Vid ett extrainsatt sammanträde ska kommunfullmäktige i Bollnäs besluta om det ska bildas ett kommunägt fastighetsbolag. Men vänsterpartiet och folkpartiet är motståndare till planerna.

Bollnäs kommun har tidigare beslutat att bygga ett industrihotell på Sävstaås där bland annat ett slakteri skulle hyra in sig. Men det beslutet överklagades.

Då ville politikerna att Bollnäs bostäder skulle ta över bygget, men något sådant beslut har inte fattats ännu.

Folkpartisten Ingrid Hammarberg hävdar att ett kommunägt fastighetsbolag är ett sätt att kunna bygga lokaler åt slakteriet utan risk för överklaganden. Kommuninvånare har nämligen inte samma rätt att överklaga ett bolags byggplaner som de har när det gäller kommunens.

– Man är mycket förargad över alla överklaganden som har kommit och man måste finna en annan väg, säger Ingrid Hammarberg.

Men de tankarna förnekar socialdemokraten Olle Nilsson Sträng bestämt.

– Ja, av det enkla skälet att vi inte tänker bygga ett industrihotell i kommunens regi, säger Olle Nilsson Sträng.

Han hävdar att syftet med fastighetsbolaget är att få en bättre organisation som sköter om kommunens fastigheter, såsom skolor och företagslokaler.

På måndag fattar kommunfullmäktige beslut om förutsättningarna för ett fastighetsbolag ska utredas vidare eller inte.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".