I tre veckor har Holmens personal i Hassela fått snacka slang. 12 mil finns att samla in. Tore Berglund till vänster på bilden. Foto: Tomas Groop.
Hassela

Fortsatt brandbevakning dygnet runt

Ännu dryga tre veckor sedan de stora skogsbränderna i Hassela och Bjuråker bröt ut brinner det fortfarande under marken i det nästan 1 200 hektar stora brandområdet och brandberedskapen fortsätter.

Viktigare nu är dock att börja uppskatta storbrandens ekonomiska och ekologiska konsekvenser.

– Naturligtvis är det en katastrof med anledning av alla kostnader som det här har orsakat. Det är bara att beklaga att det bar iväg och blev så här stort, säger skogsbolaget Holmens distriktschef Hans Ångman.

Branden kostade mångmiljonbelopp
Klart är att brandbekämpningen har kostat mångmiljonbelopp, men också att själva brandskadorna kan kallas begränsade.

Brandområdet utgör mindre än en procent av Holmens skogsarealer i Delsbodistriktet och en hel del ytor har dessutom i Holmens landskapsplan redan avsatts för avsiktliga naturvårdande skogsbränder.

– Det var förstås ändå olyckligt att alla dessa planerade naturvårdsbränningar skulle komma på en och samma gång, säger Hans Ångman.

12 mil slang samlas in
Holmens skogvaktare Tore Berglund i Hassela deltar i den fortsatta brandbevakningen i området, där inte mindre än 12 mil slang som räddningstjänsten spritt ut i skogarna nu samlas in.

– De vill ha tillbaka sina grejer naturligtvis och vara beredda på nytt, säger Tore Berglund, men påpekar att man inte trappar ner utan har brandbevakning både natt och dag. 

Är ni fortfarande rädda för att det ska blossa upp alltså?

– Ja, hela tiden. Blir det riktigt blåsväder kommer det att poppa upp mer.

Tomas Groop
tomas.groop@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".