Gävle

Bockstatyer i Gävle vandaliserade

Inte bara Julbocken i gävle är i fara för vandalisering även de utplacerade sommarbockstatyerna i Gävle centrum löper samma risk. De färgglada sommarbockarna i centrum har nämligen vandaliserats fem gånger de senaste tio dagarna.

De tjugo färgglada bockstatyerna som står utspridda i centrala Gävle, har formgetts av Gävlekonstnären Gunnar Cyrén och målats av olika konstnärer. Idén kommer från Sundsvall som har prytts av färgglada drakar de senaste sex åren. Men skadegörelse av djurstatyer tycks vara ett Gävlefenomen - i Sundsvall har drakarna fått stå i fred.

- Sådana här saker får en att tveka inför andra projekt som ska ställas ut i stadskärnan, säger en besviken Anna Larsen på Gävle centrumsamverkan som ansvarar för bockarna.


Har slängts ner i Gavleån  

Den svarta bocken med ett däck runt magen som brukar stå nära Drottningbron, fick i helgen sitt andra ofrivilliga bad när den återigen kastades i ån, och har nu tagits in för reparation.
Andra bockar har blivit söndersparkade eller nerklottrade och flera polisanmälningar för bockskadegörelse har gjorts de senaste dagarna.