hudiksvall/söderhamn

Söderhamnsföretagare berättade sin version

Sveriges största cigarett-smuggelhärva nystas nu upp vid Hudiksvalls tingsrätt. Åtalet just nu gäller en man med danskt ursprung som var en del i den smuggling som omfattade totalt 100 miljoner cigaretter som skulle säljas från Ryssland till Europa.

Till en trävaruhandlare i Stugsund kom 29 miljoner cigaretter gömda i virkespaket i juni 2003.

Den 57-årige man från Söderhamn som tog emot virket kom på onsdagen för att berätta sin version. Han kom sargad av sjukdom i rullstol och därför har rättegången tidigare skjutits på flera gången.

Mannen kom ihåg sina affärspartners i Ryssland som han nu i efterhand förstod var maffiosos. Men den man av dansk ursprung nu åtalas och som riskerar max 6 år fängelse, har han inte sett.

– Jag skulle leverera 3 paket trävaror och det var så dålig kvalitet att jag undrade vad det skulle användas till. Till svar fick han ”säljas vidare” och ett stort skratt, varvid han anade oråd.

Han fick sedan via polis i Danmark reda på att lasten innehöll smugglade cigaretter och anmälde det till polisen varvid ett stort trauma för hans del började.

Och fem år senare är det svårt med både minne och bevisning. – Det är ju alltid så att ju äldre än gärning blir desto kallare blir bevisningen, säger kammaråklagare Magnus Berggren.