gävle

Rättegång mot Chevamannen avslutas

På torsdagen fortsatte rättegången mot den 27-årige Gävlebo som misstänks för bland annat sex våldtäkter och två försök till våldtäkter. Enligt åklagare Mikael Hammarstrand handlar det om ett av de mest omfattande våldtäktsmålen i landet, och det är det största våldtäktsmålet under Hammarstrands 18 år i rättsväsendet.

Efter lunch fortsätter rättegången med slutpläderingar.

Han har i media kallats för Chevamannen, en 27-årig Gävlebo som vuxit upp i Sandviken. Med sina Cheva Van har han systematiskt raggat upp tjejer i äldre tonåren, bjudit dem på sprit och sedan i flera fall förgripit sig på dem sexuellt.

Totalt handlar det alltså om sex våldtäkter och två försök till våldtäkt. I målet ingår två fall av misshandel och olaga sprittillverkning och spritförsäljning. Totalt kan det röra sig om 100-tals liter hembränd sprit.

Han har både bjudit och sålt sprit till de tjejer han haft med sig på sina resor i sin van.

27-åringen gav en förhållandevis lugn och avslappnad uppsyn i rätten på torsdagen. Han följde med i förundersökningsprotokollet och verkade närmast sömnig där han satt iklädd grön sweatshirt, och yvigt hår och skägg.

En försvårande omständighet för de tjejer 27-åringen förgripit sig på är att mannen bär på hepatit C. Smittan sprids via blod och en av tjejerna skadades så svårt i sitt underliv att blodvite uppstod. Smittorisken har gjort att flera målsägarbiträden krävt höjd ersättning för den kränkning de utsatts för. Sammanlagt rör det sig om närmare en miljon kronor.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se