Gävleborg

Stopp på tjatet från telefonförsäljare

På tisdagen (första juli) blir det olagligt för telefonförsäljare att ringa och tjata flera gånger fast man har tackat nej. Då träder nämligen den nya marknadsföringslagen i kraft, som ska gälla i hela EU.

Kristina Fält, konsumentvägledare i Gävle, tycker att den nya lagen är bra:

– Det som är bra för konsumenterna är att det blir en gemensam syn inom hela EU. Positivt, eftersom vi reser så mycket. Det är ett bra steg man har tagit här.

Sverige föregångsland
Eftersom Sverige har varit ett föregångsland inom konsumentskydd så kommer den nya lagen i vissa fall att försvaga det redan existerande skyddet för konsumenten, till exempel blir det tillåtet att säga att en vara är ”gratis”, och sedan ta betalt för frakten.

Å andra sidan förbjuds 31 olika vilseledande och aggressiva affärsmetoder. Till exempel får säljaren inte påstå att han eller hon har undertecknat en uppförandekod eller påstå att produkten har rekommenderats av ett offentligt organ, om det inte är sant.

Inte så stor skillnad
Men på det stora hela blir skillnaden inte så stor för oss svenska konsumenter. Bortsett från att vi nu vet att samma regler gäller även om vi är på semester i Europa, eller handlar över internet.

Anne Markowski
anne.markowski@sr.se