Bollnäs

Boende evakuerades när bomb detonerade i centrala Bollnäs

Hela Bollnäs skakades när en Ford van på Alirgatan i centrala stan sprängdes i luften klockan 16 på tisdagseftermiddagen. Ingen skadades allvarligt, men ett 60-tal boende i ett intilliggande hyreshus måste evakueras efter smällen.

Explosionen skedde i centrala Bollnäs och ett närliggande hyreshus med ett 60-tal uppskrämda inneboende fick omedelbart efter den kraftiga smällen evakueras.
Enligt de första rapporterna skadades ingen fysiskt, men flera människor chockades och fick blessyrer när glasrutor trycktes in i lägenheterna av tryckvågen vid detonationen.

Bombgruppen tillkallades
Vid 17-tiden tog polisen beslutet att utöka avspärrningarna och ”frysa” läget i väntan på att polisens speciella bombgrupp skulle anlända från Stockholm och säkra explosionsområdet i Bollnäs.

Enligt polisen tyder allt på att det var en ren bomb som fick bilen, en amerikansk Van, att springa i luften. Som genom ett under antändes inte bensintanken vilket kunde ha lett till katastrofala följder.

Stor förödelse på hus och bilar
Ögonvittnet Niklas Nordström som hade oturen att parkera nära den sprängda bilen klarade sig med en hårsmån:

- När jag hörde smällen och tittade ut kunde jag se bilen söndersprängd. Även min egen bil har fått skador på sidan. Deet fattas delar, berättar han.

En äldre kvinna i hyreshuset intill den sprängda bilen berättar för Radio Gävleborgs reporter Leif Eriksson att hennes båda fönster trycktes in av detonationsvågen.

Kvinnan hade ätit och sedan lagt sig när det smällde. Båda hennes fönster kom in över henne och det blev alldeles vitt i rummet, berättar hon.

2:a explosionen i samma område
Tisdagens explosion var inte den första i kvarteret. Så sent som natten mot den 24 juni small det också i en grannfastighet.

Den tidigare explosionen inträffade i en källare på Gärdesgatan i Bollnäs strax efter klockan tre på morgonen och vittnen såg sedan två ungdomar springa från platsen. Den gången rubricerade polisen händelsen som ”skadegörelse”.

Evakuerade väntar på Församlingshemmet

Omkring 60 personer fick lämna sina lägenheter på grund av säkerhetsskäl.

Många samlades på Församlingshemmet i Bollnäs i väntan på besked från polisen när de kan återvända.

Trots erbjudande från Bollnäs bostäder om att få bo på hotell ville flera hellre invänta resultatet av undersökningarna från en bombgrupp från Stockholm som ska undersöka bilen och om det finns fler odetonerade sprängladdningar.

Bombgruppen beräknas komma till Bollnäs vid 22-tiden.