Gävle

Juridiskt ombud hoppas på ett undantag för Yasin

Avvisningen av Gävlebon Yasin Mire Macalin, som verkställs under onsdagen, skulle inte behöva äga rum. Det anser hans juridiska ombud Charlotta Lagnander som är mycket kritisk till avvisningen.

Eftersom Yasins fru och 11 månader gamla son är bosatta i Gävle, tycker Charlotta Lagnander att Sverige borde utnyttja den möjlighet som finns att göra undantag från dom EU:s regler som säger att Yasin ska avvisas.  

Yasin Mire Macalin bor sedan två år i Gävle med sin fru. De är gifta och har en son som snart ska fylla ett år.  

Yasins fru kom direkt till Sverige från Somalia vilket gjort att hon och sonen fått uepphållstillstånd här. Men Yasin som kom via Grekland har bara rätt att söka uppehållstillstånd där, enligt dem regler som finns i Dublinförordningen.   

Men i samma förordning, som alltså gör Yasin måste avvisas, står också att familjer bör hållas samman och att länder utifrån det kan göra undantag och ta över ansvaret för en asylsökande. Charlotta Lagnander tycker Sverige är för restriktiva med att göra sådana undantag.  

Charlotta Lagnander tror att Yasin med stor sannolikhet kan få ett svenskt uppehållstillstånd via Sveriges ambassad i Grekland. Men en sån process kan ta uppåt ett år och för Yasins del innebär det lång tid utan sin familj.  

Yasin säger att det känns fruktansvärt att tvingas lämna sin son när han snart ska fylla ett år.

-          Han har precis börjat lära sig säga de första orden, säger Yasin.

Yasin Mire Macalin transporteras idag till Märsta för sedan imorgon flygas till Grekland.