Gävleborg

Allmänhetens tips avgörande för polisen

Brist på vittnen har blivit ett problem för polisen i Gävleborg. Just nu söker de efter vittnen till flera grova brott som troligen inte kan lösas utan allmänhetens hjälp.

När polisen löser grova brott rör det sig vanligen om en kombination av vittnesuppgifter och teknisk bevisning. Vittnena är ofta avgörande i ett tidigt skede för att sätta polisen på rätt spår och ge dem trådar att nysta i som kan leda dem till gärningsmännen. När SE-banken i Gävle rånades för några år sedan var det tack vare tips från allmänheten som polisen hittade och kunde undersöka flyktbilen inom en timme efter rånet. Även vid rånet mot Swedbank i Ockelbo i februari var vittnesuppgifterna viktiga.

Allmänheten viktig
Anders Samuelsson, poliskommissarie i Gävle, säger så här: -– Allmänheten är jätteviktig för oss, utan allmänheten får vi oerhört svårt att arbeta polisiärt.

Just nu söker polisen alltså vittnen till flera grova brott, bland annat de två anlagda bränderna på McDonalds i centrala Gävle. Civilutredare Sara Friberg arbetar med fallet.

– Vi söker ett flertal vittnen som sett något, särskilt den kille som sprang till personalen och meddelade att det kom rök på övervåningen.

Tacksamma för tips
Ett annat aktuellt fall är våldtäkten på Holmsundsvägen i Bomhus den 24 juni klockan åtta på morgonen. En kvinna blev överfallen i ett skogsområde och polisen är väldigt intresserade av tips från folk som kan ha sett gärningsmannen röra sig i området.

I många fall kan vittnesuppgifterna bli avgörande för utredningen och det finns många fall som aldrig kunnat lösas eftersom inga vittnen hört av sig till polisen, till exempel attentaten mot gamla CH för några sommrar sedan när någon bland annat kastade in en molotov-cocktail.

Anne Markowski
anne.markowski@sr.se