Gävle

Cityfesten får betala för säkerheten - Brynäs slipper

Folketshus-föreningen som arrangerar Cityfesten måste från och med i år för första gången betala för att upprätthålla ordning under festen. Polisen vill nämligen ha 150 000 kronor för jobbet.

Stora idrottsklubbar som Brynäs och Gefle IF, som gratis får ta del av polisens tjänster under matcherna, slipper däremot att betala för säkerheten.

Orättvist för Folketshusföreningen – men enligt advokat Thomas Öberg är det lagen som gör att Brynäs slipper betala.

– Det där regleras i ordningslagen där det står att ”den som behandlas skattemässigt, enligt sjunde kapitlet sjunde paragrafen i inkomstskattelagen, en sådan person behöver inte betala avgifter för polismyndighetens arbete”. Där ingår Brynäs.

En begränsad skattskyldighet betyder alltså att idrottsföreningar inte behöver stå för polisens kostnader för att hålla ordning under matcher.

Så här kommenterar Benny Eriksson, tillförordnad länspolismästare, ordningslagen:

– Det här är ett politiskt beslut där man bestämt att vi inte tar betalt av idrottsföreningar. Och likadant när det gäller ideella föreningar som är skattebefriade

Men om lagen är rimlig vill inte advokat Thomas Öberg uttala sig om:

– Det är inte fråga om rimlighet, utan det handlar om att tillämpa lagen. Och jag menar att är man begränsat skattskyldig så kan inte polismyndigheten ta ut avgifter. Det krävs en lagändring för att de ska kunna ta ut utgifter.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se