Ingen lösning på barnomsorgen

Gävle är en av dom tre kommuner i landet som drabbas hårdast om Kommunals strejkplaner blir verklighet efter påsk. Kommunen förbereder sig så gott det går, men när det gäller barnomsorgen finns ingen lösning.
Om inte strejken blåses av går 1 200 kommunalare i Gävle ut i strejk på onsdag. I så fall kommer dagmammorna att strejka, vilket skulle innebära att 300 barn tvingas stanna hemma. Gävle kommuns personalchef Roger Kimland förbereder inför strejken: -Jag tycker att det är tråkigt att det går så här långt, och jag förstår att det naturligtvis påverkar föräldrarnas liv i allra högsta grad. Även förskolor med många barnskötare kommer att påverkas av strejken. Bland annat genom kortare öppettider och i värsta fall stängda avdelningar. Gävles skolelever kommer inte att få någon mat och kommunala lokaler kommer inte att städas. Vaktmästarna kommer att strejka och därmed kommer bland annat Fjärran höjder-badet och Strömvallen att vara stängda. Blir det strejk får bland annat GIF se sig om efter en ny hemmaarena. Gävle Kommun har förberett sig men vissa områden kan kommunen inte göra någonting åt på grund av strejken. -Det är en oerhörd mängd arbetsuppgifter som kommunals medlemmar utför. Det blir mycket tydligt då hur verksamheten och därmed kommuninvånarna drabbas, säger personalchefen Roger Kimland. I vissa kommuner där barnomsorgsservicen försämras till följd av strejken kommer barnomsorgsavgiften att räknas av för föräldrarna. Det gäller dock INTE Gävle, som alltså är en av de tre kommuner som i första skedet drabbas av en total strejk. Enligt kommunens informationschef Anna Östman kan sådan ekonomisk kompensation bara komma ifråga om strejken blir långvarig.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".