Gävles livsmedelsarbetare har lägst löner

Livsmedelsarbetarna har den lägsta genomsnittslönen av alla industriarbetare i landet. Och lägst löner inom själva livsmedelssektorn har Malaco Leafs godisfabrik i Gävle.
I skuggan av Kommunals strejkhot startar efter påsken en konferens där livsmedelsarbetarna ska förbereda sig inför sin avtalsrörelse. Arbetstiderna verkar bli en av dom stora stridsfrågorna. Den som tillverkar godisbilar på Malaco Leaf går under chokladavtalet och får 8 kronor i timmen i ersättning för obekväm arbetstid. Det kan jämföras med det högsta OB-avtalet för en bilbyggare på Volvo som får 23 kronor i timmen. På Malaco Leaf i Gävle jobbar man tvåskift, ständig natt eller så kallat diskontinuerligt treskift där man jobbar dygnet runt, utom lördagar och storhelger. Facket tänker kräva mer betalt för natt och skiftarbete. Idag är medellönen för en tvåskiftsarbetare på Malaco Leaf drygt 17 000 kronor i månaden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".