Hästfesten i Bollnäs

1000 hästar står i centrum

Varje år omsätter hästnäringen i länet nästan en miljard. Det är något som föreningen Hästfest i Bollnäs vill uppmärksamma. Under en veckas tid med start på lördag invaderas stan av tusen hästar som ska delta i flera olika arrangemang och tävlingar.

– Vi vill visa vad man kan använda hästen till, arbete, rekreation, ha kul och tävla. Vi vill också synliggöra vilken betydelse hästen har för sysselsättning och ekonomi som möjliggöra att människor kan bo kvar, säger Marita Edvall-Dahlgren som är projektledare för Hästfesten.

Det finns omkring 10.000 hästar i Gävleborg och hästnäringen omsätter nästan en miljard om året och skapar många arbetstillfällen. Mellan 450-500 personer jobbar heltid och uppemot 1400 på deltid inom hästnäringen.

– Hästen drar in mycket mer än de stora näringarna gör men det är inte synliggjort, menar Marita Edvall Dahlgren.

Hästveckan i Bollnäs pågår mellan 19 och 27 juli. Exakt hur många som väntas komma till Bollnäs under hästfestveckan vet man inte men det är så gott som fullt på alla förläggningar berättar Marita Edvall-Dahlgren.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista