Sandviken

Stora neddragningar på Sandvik

Sandvik Materials Technology meddelade på fredagen att personalstyrkan ska minska med mellan 600 och 700 personer i Sandviken under de närmaste 18 månaderna.

– Vår ambition är att inga fast anställda ska varslas, utan neddragningen ska ske genom interna omflyttningar och ett stopp för all nyrekrytering, säger vd Peter Gossas.

Visstidsanställd personal kommer inte att få förlängd anställning - det rör sig om cirka 120 personer vars kontrakt löper ut under närmaste året.

För övrigt kommer företaget att satsa på både frivillig och beordrad vidareutbildning av den fast anställda personalen, som sedan ska kunna omplaceras inom företaget. På så sätt ska all nyrekrytering undvikas.

Bo Boström, ordförande i Metalls koncernklubb på Sandvik, säger att satsningen på vidareutbildning är någonting positivt för de anställda, men att företagets anställningsstopp kan bli negativt för kommunen.

Vinsten för andra kvartalet har minskat med 13 procent sedan förra året för Sandvik Materials Technology. Det beror främst på att nickelpriset har rasat, vilket innebär att företagets metallager har minskat i värde med 700 miljoner kronor hittills i år.

Nu siktar företaget på att öka produktionsvolymen med minst 10 procent och samtidigt alltså minska personalstyrkan med 600 till 700 personer i Sandviken, utan några varsel.

Anne Markowski
anne.markowski@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista