hälsingland

Ridled och boende på gårdar ska locka turister till Hälsingland

Rid 60 mil i Hälsingland. Och bo på gårdar längs vägen. Med en ridled ska hästturister lockas till Hälsingland. En budkavle ska marknadsföra ridleden.

-Har vi vackra fäbodar eller vackra stigar upp över berg då ska både turister och boende här kunna hitta dit. Jag är född och uppvuxen här - men nu har jag sett saker på ridleden som jag inte trodde fanns, säger Carina Thörn som är projektledare för Ridled Hälsingland.

Den 28 juli startar en budkavle för att väcka uppmärksamhet och visa upp landskapet.

För fyra år sen startade några gårdar i Hälsingland ett samarbete kring att erbjuda ryttare med häst semester med övernattning. Sen dess har konceptet utvecklats. Idag är 21 gårdar med i föreningen Ridled Hälsingland.

Satsningen går ut på att bygga en ridled mellan gårdarna. Men det tar tid att få tillstånd från alla markägare.

-Mellan två gårdar kan det finnas 150 markägare. Det känns väldigt frustrerande att det tar så lång tid att hitta dem. Vi vill kunna sätta upp märkning i skogen och det kan vi inte förrän vi har tillstånd från markägarna, säger Carina Thörn.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista