Gävle

Rättegång om mordbrand på Brynäs

Åklagaren hävdar att den misstänkte misshandlat kvinnan och lämnat henne i den brinnande lägenheten. Försvaret hävdar tvärtom att det inte förekom någon misshandel och att branden ännu inte startat när den misstänkte lämnade lägenheten.

På måndagen började också rättegången mot den 27-årige man som misstänks för mord och mordbrand på en 25-årig kvinna på Brynäs i mars.

– Obduktionen visar att hon hade allvarliga skador och den brandtekniska utredningen visar enligt min mening att branden startade medan gärningsmannen var kvar i lägenheten, säger åklagare Christer Sammens.

Klart är att den kraftigt berusade och skadade kvinnan inte kunde ta sig ut ur den brinnande lägenheten utan dog av koloxidförgiftning.

Hennes pojkvän som visste att hon var berusad och ensam i lägenheten tillsammans med den misstänkte blev orolig och tillkallade polis. Polisen mötte den misstänkte, också han berusad, på väg ut ur huset bara några sekunder innan de fann kvinnan inne i den brinnande lägenheten.

När åklagaren beskrev kvinnans sargade kropp var hennes anhöriga märkbart berörda och en av dem lämnade rättssalen.

Men den misstänktes advokat, Peter Lindqvist, har en helt annan bild av händelseförloppet. Enligt försvaret hade kvinnan skadat sig själv genom att falla omkull. Hon hade själv försökt tända eld på en kudde, och försvaret hävdar att den misstänkte släckte denna eld innan han lämnade lägenheten.

Anne Markowski
anne.markowski@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista