Högbo

Blåsprayade får upprör djurskötare

Tre får på Högbo Bruk sprayades under natten till söndagen blåa. Djurskötare Shania Longyard, som är ansvarig för djuren är arg och upprörd.

De som sprayade fåren måste ha tagit sig in i hagen eftersom fåren alltid håller sig undan elstängslet. Ledartackan är väldigt tam och går gärna fram till människor och det är antagligen orsaken till att hon fick mest blåfärg på sig.

Shania Longyard har förgäves försökt tvätta bort färgen som sitter fast i skinnet. Och att raka av ullen är inget alternativ.

– Fåren klipptes i maj och den päls de har nu måste de ha till skydd för insekter, skulle vi klippa de en gång till skulle det bli ändå fler för de, säger Shania Longyard.

Det här är ett av flera illgärningar som riktats mot gården. För att undvika fler brott i framtiden släpper de numera ut en 200-kilos bagge på natten som förhoppningsvis kommer att skrämma iväg ovälkomna gäster.

Anna Bjöeklund
anna.bjorklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista