Vill samla all ekonomisk rådgivning under ett tak

För att bättre kunna hjälpa privatpersoner som fått problem med sin ekonomi vill flera institutioner i Gävle kommun starta ett ekonomiskt kunskapscentrum. Där ska alla myndigheter, som till exempel socialtjänst, Kronofogdemyndigheten, konsumentvägledningen och kyrkans diakoniråd finnas.
Förra året var det över 25 000 Gävlebor som sökte ekonomisk hjälp, antingen hos socialtjänsten, hos kyrkans diakoniråd, via personliga ombud, Familjeslanten eller konsumentvägledningen. Och det är betydligt fler än för bara ett par år sen. Till exempel hos Diakonirådet har antalet ansökningar mer än tredubblats på tre år. För att bättre kunna hjälpa de behövande vill nu bland annat diakonirådet, socialtjänsten starta ett ekonomiskt kunskapscenter, där alla myndigheter och organisationer samarbetar, berättar Inger Sundblom på socialtjänsten i Gävle. Idén kommer från Örebro kommun som i flera år har drivit ett sånt här center. Frågan om det blir ett ekonomiskt kunskapscenter ska diskuteras av flera kommunala instanser och beslut väntas först i höst.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".