Kjell-Ove siktar på fem mil om dagen

I Hallsberg i Närke pågår just nu ett sex dygn långt ultramaraton, där långdistanslöpare från hela Europa springer eller går i rask takt. En av deltagarna är Kjell-Ove Skoglund från Enånger.

Han springer på tisdagen sitt andra dygn på Ultramaraton i Hallsberg. På måndagskvällen låg han på en tolfte plats.

– Jag har varit sjuk i maj och juni och har därför inte kunnat träna någonting. Jag har sagt att åtminstone fem mil ska jag göra per dag som träning, säger Kjell-Ove Skoglund.

Fem mil per dag som träning låter nog ganska mastigt för alla ovana löpare. Men De som deltar i ultraveckan är riktiga löparrävar.

Helst ska man träningsspringa åtminstone tio till femton mil i veckan i några år för att orka med ett ultramaraton.

Sexdygnsmaraton i Hallsberg håller på till på lördag. I år är det 19 startande. I hela sex dygn springer eller går de runt, runt, runt på 400-metersbanan på Transtensvallen i Hallsberg.

Varje löpare har ett datachip som registrerar hur många varv man hinner med. Löparna sover i tält eller kanske bara på en stol i närheten av banan när de behagar och äter också när hungern faller på.

Vinner gör den som har hunnit längst på lördag när tiden är ute. Men man kan ju undra hur löparna står ut med att springa runt, runt på samma bana i sex dygn.

– Jag jobbar på kontor också. Då har man faktiskt sämre utsikt hela dagen. Sedan har man sina tankar också, de är ganska ostörda från andra störningar och man kan ju tänka till ordentligt.

Malin Jakobsson
malin.jakobsson@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista