Sandviken

Anhörig lättad efter att 64-åring hittats

Sedan februari har David Hansson från Valbo letat efter sin försvunna pappa, 64-årige Jan-Åke Kurkkio från Kungsberg. Hans övergivna bil hittades någon mil nordväst om Kungsberget efter att den kört fast i snön och i lördags hittades hans kropp ungefär nio kilometer ifrån bilen.

– Nu får man avsluta allting och sluta gå och grubbla var han har tagit vägen, säger sonen David Hansson.

Det var i februari efter en fisketur som Lars-Åke Kurkkio körde fast med bilen på en oplogad skogsväg en och en halv mil från sitt hem.

Efter att hans mobiltelefon undersökts upptäcktes att han hade försökt ringa efter hjälp ett tjugotal gånger, men det hade brutits eftersom det saknades täckning.

David Hansson tror att han antagligen sov en natt i bilen och dagen därpå börjat gå emot hemmet. Han passerade en upplåst stuga där det fanns ved och tändstickor men utan att gå in, antagligen trodde han att han skulle klara av att gå hela vägen hem.

Gått i närheten
Men åtta meter från en väg hade han lagt sig på rygg bakom ett stenrös med armarna omkring sig som att han frös. I det här området fanns det mobiltäckning, så antagligen hade batteriet tagit slut vid den här tidpunkten.

David Hansson har efter försvinnandet gått skallgång vid två tillfällen och även sökt själv åtskilliga gånger.

– Då gick vi förbi honom men det var ju mycket snö och skogen är stor så vi såg honom inte, säger David Hansson.

Anna Björklund
anna.bjorklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista