Eklundrättegången

Domen dröjer till september

Anders Eklund ska undersökas av Socialstyrelsens rättsliga råd innan domen faller. Det beslutade tingsrätten på onsdagen strax innan förhandlingarna avslutades.

Enligt rätten finns det övertygande bevisning mot Anders Eklund kring morden på Engla Juncosa Höglund och Pernilla Hellgren, men påföljden avgörs först efter Socialstyrelsens yttrande.

Först en bit in i september kan det bli aktuellt med fortsatta förhandlingar och till dess ska Eklund sitta kvar i häkte.

Åklagaren yrkade på livstid
Livstids fängelse är straffvärdet för Anders Eklunds gärningar. Det sa åklagaren Patrik Säflund i slutanförandet på onsdagen.

– Det här är gärningar som är begångna mot en tioårig försvarslös flicka. Det förekommer enligt min uppfattning inga förmildrande omständigheter, sa Patrik Säflund.

Om Anders Eklund kan dömas till livstid avgörs av om han bedöms vara allvarligt psykiskt sjuk.

Nekade till våldtäkt
Anders Eklund nekade på onsdagen till våldtäkt mot en ung kvinna i Sandviken i juli 2006. Han erkände dock försök till våldtäkt.

När det gäller det barnpornografibrott som Eklund också står åtalad för så erkände han brottet. Det var vid en husrannsakan hos Eklund som polisen hittade ett 50-tal barnporrbilder i hans dator.

Fotande man vittnade
Under förmiddagen vittnade bland annat den man som strax före mordet på Engla Juncosa Höglund tog bilder på Engla och den röda Saab som Eklund färdades i.

– Jag tog en serie bilder och testade lite funktioner på den här kameran. Jag tog också ett antal bilder på några bilar som passerade, bland annat den här röda Saaben, sa vittnet Tomas Langton.

SR Gävleborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista