Eklundrättegången

Polisen berömmer åklagarens jobb

Poliserna från Dalarna som ansvarat för utredningarna av morden på Engla Juncosa Höglund och Pernilla Hellgren har under veckan suttit med vid rättegången mot Anders Eklund. Leif Nyqvist, chef för enheten grova brott i Dalarna är en av dem och han var lättad när slutanförandena avslutades.

– Jag har nog aldrig varit så imponerad av åklagarns jobb som under de här dagarna. De har på ett väldigt sakligt sätt fått fram saker som gjort att det här fallet kunnat lösa sig på ett så bra sätt som möjligt, säger Leif Nyqvist på dalapolisen.

Leif Nyqvist har varit engagerad i mordutredningen kring Pernilla Hellgren från starten för åtta år sen, och under våren utredningen av mordet på 10-åriga Engla Juncosa Höglund.

Både personligen, men framförallt med tanke på de anhöriga känner han lättnad över att rättegången nu är avslutad. Men trots att Leif Nyqvist tycker att rättegången varit bra saknar han en berättelse från Eklund som är sanningsenlig.

– Jag tror inte han har berättat hela sanningen vad som händer före och efter brotten, men det kanske vi får leva med, säger Leif Nyqvist.

De tre rättegångsdagarna har varit mycket känslosamma och de mest laddade delarna har hållts bakom stängda dörrar. Anders Eklunds advokat Leif Silbersky sammanfattade rättegången som mycket tung:

– En av de tyngsta jag haft någonsin och jag talar av 46 års erfarenhet.

Therese Jacobson
therese.jacobson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista