Gävle

Ännu oklart kring Engelska gymnasiet

Det är fortfarande ovisst om Engelska gymnasiet ska få öppna i Gävle. Beslutet har överklagats två gånger av Gävle kommun och frågan ligger just nu på kammarrättens bord. Men lokalerna står klara och lärarna är anställda.

16-årige David Forsell som är antagen till skolan är inställd på att börja om en dryg månad:

– Det känns roligt att börja om det får öppna. Men jag är rätt inställd på det.

Skolverket gav Engelska gymnasiet rätt till bidrag i Gävle, men kommunen överklagade beslutet, först till Länsrätten och därefter till Kammarrätten.

Nu ligger det alltså på kammarrättens bord att besluta om Engelska skolan kan öppna om mindre än en månad.

David Forsell har ingen direkt plan vad han ska göra om skolan inte öppnar:

– Jag vet faktiskt inte vad jag gör då. Jag hoppas kommunen hjälper mig på något vis, säger han.

Tidigare motstånd
Cecilia Holmqvist är lärare i engelska och svenska och ska börja jobba på Engelska gymnasiet till hösten om det blir ett ja. Hon var engagerad med att öppna högstadieskolan på Engelska skolan och mötte redan då på motstånd av bland annat politiker.

– Det är klart det känns tråkigt eftersom vi har stora möjligheter att ge eleverna en bra skolvardag. Men jag är inte orolig, utan har stor tilltro till att vi får öppna även en gymnasieskola, säger Cecilia Holmqvist.

Dåliga argument
Steven Hunter är rektor på Engelska skolan och han säger att kommunen har lovat att ta emot eleverna om det skulle bli ett nej. Men även han tror att elever och föräldrar inte behöver oroa sig och att skolan antagligen kommer att starta enligt planerna i höst.

– Jag har väldigt svårt att tänka mig att skolan inte kan starta i höst, eftersom kommunen inte har hållbara argument för att få ett prövningstillstånd. Bland annat hävdar de att det inte finns utrymme för en till skola. Problemet är att det begränsar elever och föräldrars möjlighet att välja det som passar dem, säger Steven Hunter.

Anna Björklund
anna.bjorklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista