Eklundrättegången

Vetenskapligt råd utreder Eklunds hälsa

Rättegången mot Anders Eklund avslutades med att tingsrätten bestämde att Socialstyrelsen ska pröva Eklunds psykiska hälsa. Eftersom det rör sig om tunga brott, beslutar Socialstyrelsens rättsliga råd sannolikt att en ny undersökning ska göras av en ny expert.

Om resultatet av den undersökningen blir att Eklund är sjuk innebär det att rätten kan döma honom till vård istället för fängelse.

I vissa fall kan Socialstyrelsens rättsliga råd ge sitt utlåtande genom att titta på den undersökning som redan har gjorts. Men i andra fall, framför allt när det gäller brott så som mord, beslutas om en ny undersökning. I Anders Eklunds fall kommer den i så fall ske i Göteborg, för att den inte ska göras på samma plats och av samma expert som den första undersökningen, som gjordes i Stockholm.

Tidigare friskförklarad
Den tidigare undersökningen kom fram till att Eklund är frisk. Den undersökningen drog ut på tiden, bland annat eftersom Eklunds ansågs vara ett svårbedömt fall.

Eklunds advokat Leif Silbersky har under rättegången drivit linjen att en nu prövning mycket väl kan komma till en annan slutsats - bland annat uitifrån att Eklund beskrivit sig själv som två personer.

– Det finns en snäll Anders och en ond, sa Eklund under rättegången tidigare i veckan.

Kan dömas till vård
Om en ny utredning kommer fram till att Eklund är sjuk innebär det att han kan han dömas till sluten vård istället för fängelse. Rätten har då två utlåtanden att ta ställning till. Praxis är att Socialstyrelens utlåtande väger tyngst, men det behöver inte vara så eftersom utredningarna är rådgivande och det i slutändan är rätten som själva avgör.

Marianne Kristiansson, specialist i rättspsykiatri och vetenskapligt råd, betonar att undersökningarna alltid handlar om bedömningar som är underlag för rätten. Det är därför också svårt att säga något om hur säkra undersökningarna egentligen är, förklarar hon.

Therese Jacobson
therese.jacobson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista