Torkan kan sätta stopp för majkasarna

Efter den senaste tidens torra och varma väder är risken för gräsbränder mycket stor. Gävleborgs län har redan haft ungefär 60 gräsbränder i år. Fortsätter det varma vädret kan majkasarna vara i fara.
Beroende på hur vädret har varit och hur torrt det är i markerna så kan Räddningstjänsten i nästa vecka göra nya bedömningar om var och vilka majkasar som tillåts i år. En enda liten gnista är allt som krävs för att starta en stor gräsbrand. Det är den senaste tidens varma väder i kombination med det torra fjolårsgräset som gör det väldigt riskfyllt att vårelda. SMHI har redan beslutat om att införa eldningsförbud i södra Sverige. Eldningsförbudet gäller ännu inte Gävleborgs län men risken för gräsbrand är trots det väldigt stor. Många villaägare vill trots brandrisken hinna elda upp vårstädningens löv och kvistar innan sista april då ett nationellt eldningsförbud införs. Räddningstjänsten vädjar nu till folk att vara försiktiga när trädgårdsavfallet ska eldas upp.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".