Gävleborg

Fler anmäler hatbrott

De anmälda hatbrotten har ökat med 20 procent i Gävleborgs län sedan 2006. RFSL:s Gävleordförande Johanna Eskman berättar att det inte är ovanligt att hon blir kränkt på grund av sin bisexualitet.

– När man går i skolan eller är på en arbetsplats och sitter i fikarummet och man hör skämten hagla överallt så är det ganska kränkande, säger Johanna Eskman.

– Det kan vara så att man väljer att inte hålla sin partner i handen när man går ut på stan för att man är rädd för våld.

Det som definierar ett hatbrott är inte handlingen i sig, utan motivet att kränka en person på grund av att han eller hon tillhör en minoritet.

Gävleborgs län är ett av de län där ökningen av anmälda hatbrott varit störst, ungefär 20 procent, enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet. 

Polismyndigheten i Gävleborg har uttalat prioriterat hatbrottsfrågan. Bland annat har de ett nätverk med poliser i länet som jobbar med den här frågan.

Johanna Eskman tror bland annat att polisens medvetenhet kan vara en anledning till ökningen av anmälda hatbrott.

– Både utsatta människors och polisens ökade medvetenhet kan vara en anledning till att fler brott anmäls. Att brott som tidigare blivit rubricerade som misshandel numera faller under hatbrott kan vara en anledning till ökningen, säger hon.

Under lördagen går pridefestivalen i Stockholm av stapeln och Johanna Eskman kommer att delta. Hon kommer inte att vara rädd för kränkningar, i alla fall inte den här veckan.

– Det här är HBT-personers egen vecka och då brukar toleransen vara högre.

Anna Björklund
anna.bjorklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista