Gävle

Tjäna pengar på att underlätta för funktionshindrade

Hur är det egentligen att vara konsument och ha ett funktionshinder? Det är inte lätt tycker Lars-Göran Wadén från Gävle som själv är rullstolsburen. Nu ska han genom ett projekt upplysa företagare och fastighetsägare om hur de kan anpassa sina lokaler för funktionshindrade, och samtidigt göra vinst.

– Företag tänker att det blir en extrakostnad. Jag vill få dem att förstå att det är en investering. Om det finns ramper kan jag komma och handla, liksom pensionärer och barnfamiljer, säger Lars-Göran Wadén.

Han ska i samarbete med De Handikappades Riksförbund hålla föreläsningar under hösten i Gävle, Hudiksvall, Hofors och Ljusdal. Föreläsningarna vänder sig till bland annat företag, fastighetsbolag och kommunpolitiker som sysslar med de här frågorna.

Lars-Görans mål är att de ska inse vilken värdefull grupp funktionshindrade är att tjäna pengar på och att det ska bli attraktivt att ha ett tillgänglighetsanpassat företag.

– Jag vill att det ska bli lika attraktivt att ha en tillgänglighetssymbol på företag som det är att ha miljöcertifierade sådana, säger Lars-Göran Wadén.

Karolina Krans är restaurangägare på Drottninggatan i Gävle. När hon skulle öppna sin restaurang funderade hon över hur hon skulle kunna tillgodose även funktionshindrade.

- Vi tänkte bygga ett golv till vår uteservering, vilket skulle innebära ett trappsteg. Eftersom vi har en del rullstolsburna kunder gjorde vi till slut inte det, säger hon.

Skulle ni kunna tänka er att installera en hörselslinga och ha menyer med blindskrift?

– Jag tror inte det. Men skulle andra göra det och det fungerade så skulle jag kunna överväga det, säger Karolina Krans.

Anna Björklund
anna.bjorklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista