GÄVLE

Unik surftidning startas i Gävle

Sveriges första vågsurftidning har nyligen startats i Gävle. Att man kan vågsurfa längs Gävles kuster är för många okänt. Men ett gäng inbitna gävlesurfare ger sig ofta ut på Bottenhavet och det är det kompisgänget som nu startat upp tidningen.

Förhoppningen är att tidningen ska kunna inspirera hela Sveriges växande skara surfare, säger Thomas Högman chefredaktör för tidningen.

Många associerar surfing med varma länder och stora oceaner. Men Thomas Högman som surfat i mer kända surfländer som Sydafrika, Costa Rica och Marocko tycker att man kan surfa också i Gävle och säger att Gävlekusten bjuder på förvånansvärt bra vågor.

Men att surfa i Sverige är inte lika bekymmerfritt som det kan verka utomlands i varmare länder. Det som kännetecknar vågsurfing i Gävle är en snötäckt strand och snålblåst. Oftast är det mindre än tio grader i vattnet de dagar då det är bra surfing. Den klippiga kusten kan också vara väldig farlig för nybörjare.

Anna Björklund
anna.bjorklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista