Skutskär

Sveriges första vampyrfjäril hittad

För första gången har den blodsugande vampyrfjärilen hittats i Sverige. Den ser ut ungefär som ett visset blad och har en lång vingspets som den använder för att suga blod med. Men den är inte farlig för människor.

En fjäril som suger blod. I Skutskär. Den upptäckten gjorde insektsforskaren Jan-Olof Björklund när han inventerade fjärilar i förra veckan vid en äng där Dalälven mynnar ut i havet strax utanför Skutskär.

– Det verkar vara en ganska rejäl population. Det här området vid Dalälven är ju känt för att locka till sig den här typen av arter, säger Jan-Olof Björklund.

Suger blod
Vampyrfjärilen har en hård sugsnabel som den kan använda för att sticka hål på huden med, till exempel på en människa för att suga blod.

Den finns sen tidigare i Finland. Men nu har alltså Jan-Olof Björklund upptäckt Vampyrfjärilen, för första gången i Sverige i Skutskär.

Men Jan-Olof Björklund tror inte att Skutskärsborna behöver vara oroliga för att bli attackerade av blodsugande fjärilar.

– Enligt finska expert ger den sig inte på folk, det har bara hänt någon enstaka gång, säger han. 

Naturmorgon i P1
naturmorgon@sr.se

Martin Hult
martin.hult@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista