SKUTSKÄR

Blodsugande fjäril väcker reaktioner

Den blodsugande vampyrfjärilen som för första gången hittats i Skutskärstrakten har väckt stor uppmärksamhet. Flera personer har observerat en insekt som de tror kan vara vampyrfjärilen.

- Jag skulle bli riktigt rädd om jag såg en vampyrfjäril, säger Louise Westerlund i Skutskär.

Men bland Skutskärsborna tycks inte råda någon utbredd rädsla ännu.

Ingen fara för människor
Vampyrfjärilen har fått sitt namn för att den helt enkelt suger i sig blod från däggdjur. Men blodet är mer en delikatess hannen brukar smaska i sig. Annars lever den huvudsakligen av växter.

Men Jan-Olov Björklund, insektsforskaren som hittade fjärilen säger att det inte finns någon anledning till oro att den ska attackera människor.

– Den kan suga blod av människor och även tårvätska av djur. Men det är fortfarande en så pass ovanlig art, säger han.

Kan sprida sig
Där Dalälven mynnar ut i Skutskär finns en ganska stor population. Och vill man känna igen den kan man leta efter en stor nattjäril som ser ut som ett torrt eklöv. Den har ungefär fyra cetimeter mellan vingspetsarna och en lång utdragen nos.
Jan-Olov Björklund säger att det varma klimatet kan vara en anledning att den sprider sig.

– Kommer vädret bli varmare kommer den att sprida sig utmed Dalälven och längre mot kusten, säger han.

Fler misstänkta vampyrfjärilar
En del lyssnare har hör av sig till Radio Gävleborg och sagt att de tror att de har sett vampyrfjärilen. Olle Karlsson från Tierp tror att det kan vara en vampyrfjäril som han har fångat i en låda.

– Den såg konstig ut och när jag kollade upp den i naturskyddsföreningens tidskrift var den väldigt lik vampyrfjärilen. Jag blev riktigt förvånad över upptäckten, säger han.

Anna Björklund
anna.bjorklund@sr.se

Martin Hult
martin.hult@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista