GÄVLEBORG

Allt fler vill bli av med radon

Allt fler villaägare i Gävleborg ansöker om bidrag för att sanera radon. Förra året ansökte över 100 Gävleborgare om bidrag för radonsanering - vilket är mer än dubbelt så många som två år tidigare.

Under 2003 ansökte strax över 20 husägare i Gävleborg om bidrag för att sanera radon i sina hus. Två år senare var motsvarande siffra närmare 50 och ifjol fick länsstyrelsen in över 100 ansökningar.

På länsstyrelsens boendeenhet tror man att allt fler rabatterbjudanden på mätningar från kommunerna spelar stor roll för det ökade intresset. Men också att bland annat Boverket har gått ut med mycket information om hälsoriskerna med radon.
”Tog tid att komma till skott”
Lena och Håkan Björklund som bor i Trödje utanför Gävle hör till dom som nyligen valt att mäta och åtgärda höga radonhalter i sitt hus.

– Det känns jättebra att vi har gjort det, även om vi skulle gjort det för 26 år sen när vi flyttade in, säger Håkan Björklund.

Björklunds hade pratat om att mäta radon i huset en längre tid. Men det var först när de fick ett rabatterbjudande hemskickat som de kom till skott.

– Det var inga stora pengar i sig i alla fall. Men när man väl fick papper hemskickade, det var då man kom till skott, säger Håkan Björklund.

Kan orsaka cancer
Radon som finns i marken och även i betong och i dricksvatten kan orsaka förhöja halter radon inomhus som kan vara hälsofarliga.

Radion är en radioaktiv gas som varken syns eller luktar, men strålningen gör den skadlig för luftvägarna och orsaka lungcancer.

Enligt Socialstyrelsen beror cirka 400 av de 2 800 årliga lungcancerfallen i Sverige på just radonexponering. Bara rökning är en vanligare orsak till lungcancer.

Dyrt trots bidrag
De som ansökan om radonsanering godkänd, vilket är de flesta, kan få upp till 15 000 kronor i saneringsbidrag av länsstyrelsen.

Men att sanera sitt hus kan kosta uppåt 70 000 tusen beroende på vilka åtgärder som behövs i form av utsug, ventilation och vattenrening.

Therese Jacobson
therese.jacobson@sr.se

Så många ansöker om radonsanering

Totalt antal ansökningar 2003 - juli 2008:

Gävle 137

Sandviken 53

Hudiksvall 35

Hofors 31

Söderhamn 28

Bollnäs 26

Ovanåker 15

Nordanstig 10

Ockelbo 5

Ljusdal 7

Totalt Gävleborg 347

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista