skutskär

Misstänkt Vampyrfjäril var Videsvärmare

Alla misstänkta Vampyrfjärilar är inte äkta vara. Många lyssnare har hört av sig efter det att den blodsugande fjärilen upptäcktes i Skutskär. En av de misstänkta fjärilarna visade sig vara en Videsvärmare enligt en fjärilsexpert.

Efter det att vi kunde berätta att den blodsugande vampyrfjärilen har upptäckts i Skutskär så är det många som misstänker att också de har sett Vampyrfjärilen på olika håll.

Men insektsforskaren Jan-Olof Björklund som hittade Vampyrfjärilen i Skutskär är skeptisk till fynden. Han tror att det i många fall kan vara andra fjärilssorter som liknar Vampyrfjärilen.

Vi skickade bilderna på en misstänkt Vampyrfjäril som fotades i Skutskär för två år sen till fjärilsexperten Bert Gustafsson på Naturhistoriska Riksmuseét.

Enligt honom är det fjärilen Videsvärmare som har fotats i Skutskär - och alltså inte en Vampyrfjäril.

Det är personer från Iggön norr om Gävle, Tierp och flera personer i Skutskär som har hört av sig med bilder på olika fjärilar som de tror kan vara Vampyrfjärilen.

Martin Hult
martin.hult@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista