Gävle

Krematoriet nominerat till betongpris

Gävle krematorium kan bli ett av Betongens sju underverk i Sverige. Tidskriften Betong har nämligen nominerat byggnaden till ett av de 21 mest intressanta betongbyggnader i Sverige. Men konkurrensen är hård, även Kaknästornet och Turning torso står klara för finalen.

Mikael Nordström jobbar som krematorievaktmästare och han tycker det känns kul att hans arbetsplats är nominerad.

– Ja, det känns kul när folk frågar. Det är en fantastiskt vacker byggnad så jag är jätteglad för nomineringen, säger han.

Krematoriet i Gävle ligger ensamt inbäddat bland lingonris och tallar. Kapellet har grå avskärmande betongmurar och stora glasfönster som ser ut att hålla upp det platta taket. Inomhus är väggarna och innertaket klätt i furu och golvet är av skiffer. Och lingon och talldoften har lyckats ta sig ända in till kapelllet där en begravning snart ska hållas.

– När det har varit en begraving utomhus känns det som att vi fortarande befinner oss utomhus när vi går in i kapellet eftersom det är så ljust och luftigt, säger han.

Roger Andersson är chefredaktör för Betong och han säger Gävle krematorium är en av hans personliga favoriter. Men vad talar egentligen för att byggnaden ska vinna?

– Det är så pass speciellt. Arkitekter från hela världen åker dit från hela världen för att se det, säger han.

Ursprungligen ett examensarbete
Byggnaden är ursprunglige ett examensarbete som gjordes av tre studenter från KTH 1954. Och trots det fick studenterna ta emot Casper Sahlinpriset - ett pris som räknas som Sveriges finaste arkiekturpris.

– Det är fashinerande att studenter som fortfarande studerar lyckas rita en byggnad som är bland den bästa byggnaden i Sverige det året. Det är högsagofaktor, säger han.

Anna Björklund
anna.bjorklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista