Söderhamn

Mordrättegången avslutad

I Hudiksvalls tingsrätt avslutades på torsdagen rättegången mot den 32-åriga kvinna och 21-årige man som står åtalade för mordet på kvinnans exmake i Söderhamn i januari. Det har varit ett svårt mål där ord står mot ord och där tekniska bevis saknats.

Det har varit åtta långa dagar och tröttheten märks i rättssalen. Den åtalade mannen som tidigare haft ett uppsluppet och avslappnat beteende gäspar och visar en allvarligare sida.

Åklagare Birgitta Fernlund börjar slutpläderingen med att berätta om hur mordet ska ha skett. Sen går hon in på tre huvudpunkter som enligt henne ska räcka för en fällande dom. Motiv, tillfälle och uteslutande av annan gärningsman.

Hon menar också att de båda åtalade ljugit under förundersökning och i rättssalen, och att det inte funnits anledning för de båda att ljuga om någon annan utfört mordet.

Försvaret tryckte i sin plädering hårt på bristen på bevis. Mordvapnet saknas, exakt tidpunkt för mordet har inte kunnat fastställas.

Det finns inga vittnen och inga tekniska bevis. Försvaret refererade också till tidigare rättsfall där bevis saknats och där den åtalade därför inte kunnat fällas. Men kammaråklagare Birgitta Fernlund menar att man inte kan dra såna paralleller.

Birgitta Fernlund yrkade på livstids fängelse för mord. Försvaret menar däremot att de båda åtalde bör försättas på fri fot.

Dom i målet kommer på torsdag om en vecka, tills dess sitter de åtalade häktade.

Nina Ljungberg
nina.ljungberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista