Söderhamn

Värmebölja bakom drunkningsolyckor

En 40-årig man drunkade i Söderhamn natten till fredagen. Bara sedan i lördags har minst 14 personer drunknat i Sverige. En orsak till att fler förolyckas till sjöss kan vara det fina vädret, tror Catharina Almlöf, ordförande på Svenska livräddnings-sällskapet SLS i Gävle.

En 40-årig man drunknade i Söderhamns skärgård natten till fredagen. Mannen föll i vattnet mellan två båtar och försvann. Just efter midnatt hittades kroppen av dykare från Räddningstjänsten. Bara sedan i lördags har minst 14 personer drunknat i Sverige.

– Det finns ett klart samband mellan varmt väder och drunkningsolyckor, säger Catharina Almlöf, ordförande på Svenska livräddningssällskapet i Gävle

Svenska livräddningssällskapet har ordnat kostnadsfria simskolor för vuxna där det har visat sig vara ett stort behov. Det har även satsats på invandrare som aldrig fått simundervisning i sina hemländer.

– En grupp är tydligt överrepresenterade i olycksstatistiken. Och det är män över 50 år, säger Catharina Almlöf.

Men Catharina Almlöf säger att även de som anser sig vara simkunniga kanske inte har prövat sin simförmåga på flera år och att omställningen från simbassängen till sjön eller havet ibland är stor.

– Jag känner de som kan simma 2000 meter i en simbassäng, men om det skulle skvätta i ansiktet, det är mörkt och de hamnar under vatten så skulle paniken komma, säger Catharina Almlöf.

Anna Björklund
anna.bjorklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista