Solförmörkelse skuggad av moln

Kring lunchtid på fredagen rådde partiell solförmörkelse, det vill säga att månen skymde delar av solen. I Gävle var vädret mulet en del av tiden, men däremellan kunde uppmärksamma Gävlebor notera hur en del av solen skymdes och försvann.

Mitt på fredagen kunde uppmärksamma Gävleborgare notera att solen såg lite naggad ut i kanten, som om en del av den skymdes av någonting. Och det var precis vad som hände för månen kom mellan solen och jorden och orsakade en partiell solförmörkelse. Det händer ungefär vart femte år i Sverige.

Flera Gävlebor var ute och spanade mot himlen men delar av det himmelska spektaklet syntes inte alls eftersom molnen hopade sig över Gävle och det blev mulet vid tolvtiden. Dessutom täcktes solen bara ungefär till hälften, förmörkelsen märktes egentligen bara om man lyckades kika rakt mot solen. Så alla var inte lika imponerade.

Men flera av de som hann se solförmörkelsen mindes tidigare upplevelser, särskilt de som var med förra gången Sverige hade en total solförmörkelse, år 1954.

Anne Markowski
anne.markowski@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista