Gävleborg

Lång väntan på föräldrarpenning

Den som ansöker om föräldrapenning i sommar får vänta upp till två månader på beslut och upp till tre månader innan pengarna kommer. Föräldrar som söker föräldrapenning ska få sina pengar 30 dagar efter ansökan.

I normala fall tar det fyra veckor att få svar på sin ansökan om föräldrapenning, men i sommar kan det ta mer än två månader innan pengarna kommer.

– Rimligt är att pengarna ska betalas ut som en lön, en gång i månaden, säger Urban Viklund, ansvarig på försäkringskassan i tio storstadsregioner.

Väntetiden ökar varje sommar eftersom extra många vill ta ut föräldrapenning, samtidigt som Försäkringskassans personal vill ha semester.

I år gör Försäkringskassan dessutom en omorganisation och hinner därför med ännu mindre. I juli låg mer än dubbelt så många obehandlade ansökningar som året innan, 125 000 och väntade hos Försäkringskassan.

Urban Viklunds råd till den som ska bli förälder till ett sommarbarn är att ansöka om föräldrapenning redan under våren.

Den som vill ha pengar så snart som möjligt ska ansöka via nätet, vilket är säkrare och snabbare.

Anne Markowski
anne.markowski@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista