Fredrik Sträng avbryter K2-bestigning

Äventyraren Fredrik Sträng från Gävle avbryter sitt försök att nå toppen på det svårbestigna berget K2 som ligger på gränsen mellan Kina och Pakistan.

Fredrik Sträng befinner sig återigen i baslägret på 5000 meters höjd och mår under omständigheterna bra.

– Jag mår förhållandevis bra, det finns de på berget som mår betydligt sämre, säger Fredrik Sträng.

Tillsammans med sin expedition har Fredrik Sträng nu beslutat att avbryta försöket att bestiga K2 efter fredagens tragiska dödsolyckor där fyra klättare omkom och han själv vara millimetrar att ramla ner för en bergssida.

– Det är ingen i baslägret som kommer att göra ett nytt försök att ta sig upp på toppen, det viktiga nu är att koncentrera sig på att få ner de åtta klättrare som finns kvar på berget, säger Fredrik Sträng.

Isvägg rasade
Det var i fredags som en isvägg på berget K2 rasade. Flera klättrare skadades i samband med raset och sju klättrare befann sig ovanför väggen och blev avskurna.

Det har varit minus 30 grader på nätterna och man räknar nu med att dessa omkommit. Luften är för tunn för att kunna nå dem med helikopter. Totalt har då elva klättrare omkommit i samband med olyckan.

K2 räknas som världens svåraste berg att bestiga och endast två svenskar har tidigare varit uppe på bergets topp.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista