GÄVLEBORG

Inga resurser till antivåldsarbete

Gatuvåldet ökar kraftigt i Gävleborg och i hela Sverige. Men på akuten i Gävle och Hudiksvall kan man inte satsa på att förebygga våldet. Efter upprepat hot och våld mot personalen måste resurserna istället satsas på till exempel väktare.

Nordens största akutmottagning, på Södersjukhuset i Stockholm, bedriver sedan flera år ett aktivt antivåldsarbete. Vårdchefen där, Sören Sanz, anser att alla akutmottagningar borde göra det:

– Det är vår absoluta plikt kan jag tycka för vi står ju i första ledet och ser individen på ett annat sätt an vad en statistiker gör.

Tror att antivåldsarbete gör nytta
Personal från Södersjukhusets akutmottagning föreläser varje år för tusentals skolelever om våldets konsekvenser och om hur känslig kroppen faktiskt är för sparkar och slag. De möter också unga våldsdömda brottslingar för att förklara våldets konsekvenser.

Trots detta har gatuvåldet ökat stadigt de senaste åren. Men Sören Sanz tror ändå att akutens antivåldsarbete har gett resultat.

Han önskar att andra akutmottagningar skulle bedriva ett liknande arbete, som det är idag hinner han och hans kollegor inte med att ge alla föredrag som efterfrågas i hela landet.

Måste satsa på skäkerheten
På akuten i Gävle och Hudiksvall kan man inte satsa på våldsprevention. Det ökande våldet har redan tagit steget in på sjukhusen och efter upprepat hot och våld mot personalen måste resurserna satsas på till exempel väktare, säger Per-Lennart Bergvik, områdesansvarig för Gävleborgs två akutmottagningar.

– Det vi har att göra nu är att ta tag i säkerheten för personalen och arbetsmiljön för personalen i första hand.

Anne Markowski
anne.markowski@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista