LJUSDAL

Astrid utan besked om operation

Astrid Andersson i Ljusdal är en av de 300 patienter i Gävleborg som fick sin operation uppskjuten på grund av vårdstrejken i våras. Hon skulle operera ryggen efter att ha haft smärtor i tio års tid. Hon väntar fortfarande på besked om när operationen kan bli av.

Att operationen fick skjutas upp blev en stor besvikelse för Astrid Andersson:

– Det blev ju precis som ett slag på käften. Jag tyckte att det blev alldeles svart på nåt vis, alldeles mörkt och jag tänkte att gud, fick jag inte göra det här nu då. Nej då var det bara att tänka att det vart inte så. Då vart det att försöka bita ihop.

Det blev ett bakslag när inte ryggoperationen blev av för Astrid i våras. Hon hade provat alla möjliga behandlingar för sin onda rygg utan att någonting hjälpte.

När hon äntligen skulle få opereras på Hudiksvalls sjukhus den 5:e maj så togs sjuksköterskorna ut i strejk och operationen fick ställas in tills vidare.

Förståelse för strejken
– Jag förstår sjuksköterskorna. Det är ju de som ska ta hand om oss sjuka, så varför inte ge dem högre lön. Det är ju alltid tredje parten som drabbas, säger Astrid Andersson.

Målsättningen är att de 300 patienter som har fått sina operationer uppskjutna ska opereras under hösten. Men sjukhusledningen kan inte ge några klara besked förrän semesterperioden är över.

Väntar på besked
Under tiden är det enda Astrid Andersson kan göra att fortsätta härda ut smärtorna och vänta och hoppas på att få en tid så fort som möjligt.

– Jag väntar och hoppas på ett besked så fort som möjligt. Jag kan ju inte själv laga den här skadan. Jag behöver hjälp säger hon.

Malin Jakobsson
malin.jakobsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista