Många vattenskador i skyfallets spår

Söndagens skyfall över södra delen av länet har ställt till med problem för en mängd husägare. Framför allt drabbades södra delarna av länet, och bara under förmiddagen fick försäkringsbolagen Folksam och Länsförsäkringar ta emot ett 20-tal anmälningar. Och de fortsätter att droppa in under dagen.

Anders Göransson som representerar Länsförsäkringar har en hektisk måndag. Han besöker husägare i Valbo som har fått vatten i sina källare. Att ha källare innebär nämligen automatiskt en risk när det regnar häftigt.

– Risken finns naturligtvis, men sen beror det också på hur huset är beläget. Ligger det lågt så vatten samlas är risken högre än om huset ligger på en höjd så vattnet kan rinna undan, säger han.

Hög självrisk
På söndagseftermiddagen upptäckte familjen Backlund i Valbo att vattnet stod fem centimeter högt i källaren.

– Man tänker direkt på ”hur ska vi få bort det här, och vem ska stå för kostnaderna?”, berättar Ann-Britt Backlund.

Trots att självrisken är så hög som minst 10 000 kronor väljer familjen Backlund att blanda in försäkringsbolaget. Hade huset varit större och skadorna mer omfattande hade självrisken blivit ännu högre.
Hade vattnet läckt in via väggarna hade försäkringsbolaget inte alls tagit sig an problemet.

– Ägarna är skyldiga att se till att väggarna är täta, förklarar Anders Göransson.

Ärenden fortsätter droppa in
Familjen Backlunds källare är delvis nyrenoverad med nytt furugolv inlagt. Och deras oro över att vatten ska ha trängt in under det nya golvet bekräftas av försäkringsbolaget.

– Här måste vi bryta upp golvet, konstaterar Anders Göransson.

Han är övertygad om att antalet drabbade kommer att forsätta stiga.

– Så länge det forstsätter regna kommer skadorna att droppa in, konstaterar han.

Maria Sundell
maria.sundell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista