Tvist om gamla gävlefängelset till domstol

Idag blev det klart att tvisten mellan Gavlegårdarna och Riksantikvarieämbetet om hur mycket staten ska betala Gavlegårdarna för det gamla fängelset i Gävle, kommer att avgöras av fastighetsdomstolen i början av november.
Riksantivarieämbetet har nu deklarerat att de vill att hela målet tas till domstol. I det utdragna ställningskriget sade sig för en tid sedan båda parter vara villiga att möjligen klara av en del frågeställningar före domstolsförhandlingarna, men nu faller alltså den möjligheten. Därmed väntar nu en mycket komplicerad rättslig förhandling, som enligt rådman Hilding Fröberg på Gävle tingsrätt, blir en provkarta på alla tänkbara svåra frågor, ekonomiska som rättsliga, vad gäller ersättningsmål. Tvisten gäller hur mycket Riksantikvarieämbetet ska betala Gavlegårdarna för det gamla fängelset som tvångsinlöstes för 4 miljoner kronor. Gavlegårdarna kräver 14 miljoner kronor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".