SÖDERHAMN

Stor poliskontroll av bärplockare

På tisdagen har Gävleborgspolisen genomfört en stor kontroll av tre stycken tältläger i Söderhamn där bärplockare bor. Vid kontrollen, som omfattade sjuttio personer, kunde polisen konstatera att samtliga hade pass och de id-handlingar som behövs.

Anledningen till poliskontrolen är att personer klagat på att de som bor i tälten skräpat ner och eldat och att bärplockare tidigare har gjort sig skyldiga till brott.

Polisen har gjort liknande kontroller tidigare, men inte såhär omfattande. Vid dagens kontroll fanns poliser från flera enheter och från flera delar av länet.

Syftet var enligt polisen att kontrollera pass och id-handlingar, att få en bild av vilka som bor i tälten. Polisen ville även informera dem om allemansrätten, som säger att man inte får tälta på samma ställe i mer än ett dygn.

Några särskilda brottsmisstankar mot bärplockarna finns enligt polisen inte. Men vid dagens kontroll hittade polisen två obeskattade bilar, vilket betäcknas som trafikbrott, och endel skrot som inte får slängas i naturen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista